Цікаве, від турки до кавомашин

Цікаве, від турки до кавомашин

Про каву

Росте кава в тропіках на кавових деревах, ягоди цих дерев мають серцевину тобто кісточку і є відома нам кава. Шлях дозрівання до виготовлення ароматного напою довгий та трудомісткий. Тримаючи в руках обсмажені зерна кави, у вас є кілька варіантів, щоб отримати з них настільки божественний напій. Смак кави варений по-східному (в турці) крапельній або автоматичній кавомашині, буде дещо відрізнятиметься. Який більше сподобається - вибирати Вам.

Декілька порад про зберігання кави

При зберіганні кави, виключаємо деякі фактори, що впливають на смак і аромат.

Вода в приготуванні кави повинна бути відфільтрована, також можна використовувати воду для води.

У кавовий напій можна використовувати пастеризоване молоко із високим відсотком жирності.

Турка (джезва)


У давнину на Сході, кава варилася в турці (джезві) на маленькому вогні або в гарячому піску. У сучасному світі каву можна приготувати вдома як на газовій так і на електричних плитах. Помел зерен повинен бути дрібний і бажано перемолоти перед варінням кави. У турку разом з кавою можна покласти свої улюблені спеції (кардамон, кориця, ваніль тощо) залежно від ваших уподобань. Майбутня кава повинна нудитися на плиті. Коли пінка підніметься, треба турку відставити, а через кілька секунд поставити назад на вогонь, і так повторити до трьох разів, виключаючи при цьому закипання.

П'ють каву по-східному - гарячою, розливаючи в маленькі кавові чашки разом із гущею.

Френч-прес


Приготування кави у френч-пресі простий та доступний. Вперше використання цього методу було у Франції в IXV столітті, а поширення по Європі довелося на період після Другої світової війни.

Для заварювання кави у френч-пресі, краще брати каву високої якості, грубого або середнього помелу. на 250 мл. гарячої води, засипати 1 ст. л. з гіркою меленої кави (кількість кави можна міняти за своєю перевагою). Також можна засипати у френч-прес та улюблені спеції для покращення аромату. Акуратно перемішайте і тільки після цього накрийте кришкою френч-прес, повернувши її таким чином щоб закрився носик зливу. Поршень має бути піднятий вгору над пінкою. Після закінчення 4-5 хв. кава готова. Опустити повільно поршень донизу, повернути кришку відкриваючи носик зливу. Каву налити в кавові філіжанки попередньо сполоснувши їх окропом. Кава при такому способі заварки виходить м'яка і насичена виявляючи свій чарівний смак і аромат.

Крапельна кавоварка


Кава без клопоту – так можна охарактеризувати краплинний метод варіння кави. Апаратів для виготовлення даної кави дуже багато, різниця залежить від виробника, якості матеріалу з якого зроблено кавоварку та потужність приладу. Навіть за наявності різних переваг, від економних до дорожчих моделей, смак приготовленої кави залишається незмінним.

Більшість кавоварки займає колба. Вона буває скляна та металева. Скляна колба - це чудово, але вона може розбитися і тоді доведеться купувати нову. Металевий кавник довше зберігає гарячу каву. Є також кавник - термос, але кавоварка тоді буде дорожчою. У комплектуючі входить пластиковий фільтр для кави. Він довго прослужить і його легко помити. Також можна придбати разові фільтри з паперу, які можна просто викинути.

У кавоварках крапельного типу є захист "стоп-крапля". Завдяки якій Ви можете сміливо вилучати кавник не чекаючи закінчення наповнення норми в колбу, і бути абсолютно впевненим, що кава не капатиме на нижню поверхню кавоварки, а залишиться в кавовому відсіку.

Для варіння кави крапельного типу використовується кава будь-якого помелу з розрахунку 2-3 ч.л. на одну чашку кави. Чим більше кави, тим міцніше. У фільтр засипати мелену каву, у спеціальний резервуар налити відфільтровану воду. Включити кавоварку. Дочекатись сигналу про готовність напою. Деякі моделі мають автоматичний підігрів, на якість кави це не позначиться, а ось аромат безповоротно піде і ви не зможете в комплексі відчути всю красу кави. Саме рішення - перелити каву, що залишилася, в термос.

гейзерна кавоварка


Принцип приготування кави ґрунтується на тиску пари. Складається кавоварка із двох частин. Нижня ємність із водою для приготування кави. Зверху вкласти фільтр, у який кава буде насипаний. Нагвинчуємо верхню частину та ставимо на вогонь. У міру закипання води в нижній ємності утворюється пара, під тиском якої виходить вода нагору і проходить через каву, насичуючись смаком і ароматом.

У продажу є й електричні моделі, які мають вбудований нагрівальний елемент, принцип роботи як чайник з підставкою. Мити обов'язково після кожного приготування кави.

Рожкові кавоварки


Якщо ви любите побалувати себе чашкою ароматного "еспресо", то неодмінно Вам допоможе прийде ріжкова кавоварка. В основу роботи кавоварки входить приготування кави під високим тиском пари. Приготування відбувається з наповнення водою бойлера, а ріжок - заповнюють меленою кавою, при цьому досить щільно спресовуючи.

Під високим тиском пар просочується через кавовий порошок і на виході виходить прекрасна кава.

Якщо ви любите не тільки "еспресо", а бажаєте випити чашку "капучино" або "латте", то Вам знадобиться насадка для збивання молока. Користуватися ріжковою кавоваркою дуже зручно. Вбудований дисплей запрограмує функцію приготування кави, видно показник тиску та тепла. Зверніть увагу, з якого матеріалу виготовлений ріжок. Зазвичай вони або із пластику або металеві. Перевага звичайно ж має метал, кава прогрівається в ньому краще, представляючи його більш щільною і насиченою, а з пластиковим ріжком кава виходить більш прісною і водянистою. Для утрамбування кави вам знадобиться темпер, а також елементарні навички кавовару: регулювання ступеня помелу порційне дозування кави, пресування, чищення та промивання після кожного користування. Всі ці невигадливі дії з гарною кавоваркою і улюбленою кавою, Ви гідно оціните і смак звареної Вами кави нічим не відрізнятиметься від пропонованих напоїв у кав'ярнях.

Крім кавоварки, вам знадобиться кавомолка бажано жорнова та темпер, якщо її немає в комплекті з кавоваркою. Темпер потрібен для пресування кави у ріжку. До того ж вам доведеться набувати елементарних навичок бариста: контролювати якість помелу, правильно відміряти дозу кави на порцію напою, пресувати каву, розбирати та чистити холдер після кожного використання.

Не дивлячись на всі ці складності в домашніх умовах з гарною кавоваркою, гарною кавою і елементарними навичками бариста можна приготувати будь-який кавовий напій за смаком, що не поступається пропонованим у кав'ярнях.

Капсульні кавоварки


Сучасний ритм життя потребує дедалі більше технологій, які спрощують нам життя. Капсульна кавоварка особливо гарна, для ранкової кави. При мінімальних зусиллях виходить чудовий напій.

І так, від користувача необхідно – залити воду, вставити капсулу та включити кавоварку. Через 2 хв. ароматна кава буде готова. Вам не потрібно контролювати та стежити за приготуванням кави. Все буде зроблено автоматично.

Капсулу після використання викинути. Герметичність капсули завдяки заводській розфасовці не контактують з повітрям, тому зберігає аромат та чудовий смак.

Автоматичні кавомашини


Кавомашина автоматична - це мінімальний, що спрощує, автоматизований процес варіння кави, навіть за наявності цілісних зерен, а прилад у якому приготування кави використовується тільки мелені зерна, класифікується як кавоварка.

За наявності безлічі моделей кофемашин, вони все ж таки мають 2 підкласи - це кофемашина з капучинатором автоматичним або механічним. Автоматика звичайно ж дорожча. Еспресо, латте, капучино та інші кавові напої Ви можете отримати натисканням однієї кнопки, яка запустить весь процес приготування. Для довшої експлуатації кавомашини, потрібно використовувати тільки якісну каву, не жирну і не сиру.

Багато моделей кофемашин мають сенсорний екран на якому відображаються всі функції, що виконуються, можна також запрограмувати в пам'ять машини, рецепти приготування улюблених Вами кавових напоїв.

Купуючи кавоварку, Ви повинні визначитися в першу чергу для яких цілей і в яких масштабах, Ви будете використовувати придбаний апарат. Ви повинні розуміти, що це досить велика за габаритами конструкція. Обслуговування та експлуатація такої техніки має бути на найвищому рівні. Якщо Ви дотримуватиметеся до рекомендацій наданих в інструкції, то кофемашина довго радуватиме Вас чарівним ароматом і прекрасним смаком.