Як правильно вибрати каву?

Як правильно вибрати каву?

Дуже багато людей звикли починати свій день з цього ароматного, що бадьорить і неповторного напою. Однак, щоб насолодитися його чудовим смаком, розуміти, як правильно варити каву, замало. Необхідно ще розуміти, яку каву краще вибрати із величезного асортименту пропонованих сортів.

Давайте докладніше дізнаємося, що рекомендують фахівці, щоб не помилитись при доборі кави в магазині.

Трохи історії про каву

Історично каву використовували як лікарський засіб, у давнину вважали, що вона може лікувати практично всі захворювання. Однак через деякий час людей привабив чарівний аромат і незабутній чудовий смак.

Минав час, і кавовий напій почали подавати не лише на різних прийомах та в громадських місцях, а й готувати його у побутових умовах.

Говорячи про каву, можна відзначити той факт, що ми п'ємо справжні ліки. Тому що кава у своєму складі містить велику кількість необхідних організму мінеральних елементів, допомагає людині зосередити увагу, чудово тонізує. Не просто його ім'я походить від арабського слова «qabwa», що означає «робити сильним». Кава належить до тих продуктів, які підвищують настрій.

Який сорт кави краще вибрати?

Серед величезної різноманітності сортів кави справжні гурмани особливо виділяють ті види, які виробляються з арабіки, що росте в таких країнах як Коста-Ріка, Бразилія, Індія, Колумбія, Кенія, Ефіопія та Гватемала.

Всі вони мають глибокий смак, який відрізняється певними нотками аромату, властивого для місця зростання.

Кава яка росте в Коста-Ріці має ледь помітну кислинку, а Бразильська арабіка – приємний горіховий присмак, кава з Індії та арабіка з Гватемали мають помітний шоколадний аромат, а кава з Ефіопії та Кенії – присмак лісових ягід.

Каву найвищої якості також вирощують у Мексиці, Індонезії, В'єтнамі, Перу та Гондурасі.

Як правильно вибирати каву в зернах

Смак кави дуже залежить від клімату країни зростання – вологість, яка температура, мінеральний склад грунту, велику роль відіграє також висота плантації над рівнем моря - все це у великій мірі утворює особливі відтінки смаку та аромату. Кава виробляється в багатьох країнах їх більш ніж сімдесят, а її видів налічується без перебільшень кілька сотень.

Вибираючи каву, дуже важливо звернути увагу на упаковку, на якій обов'язково має бути написаний опис, склад, дата розфасовки, країна-виробник та обов'язково має бути зазначена дата кінцевого терміну вживання.

Крім усіх цих відомостей, на упаковці кави можна знайти дуже багато потрібної та корисної інформації, яка в свою чергу допоможе остаточно визначитися з вибором.

Яке обсмажування кави краще?

Кава слабкої обсмажування більше підійде для любителів пити каву з молоком. Перед покупкою варто звернути увагу на обсмажування. Якщо обсмажування слабке, то зерна мають приємний світло-коричневий колір. Такий сорт кави частіше вживають з молоком шанувальники ніжного та ненав'язливого смаку.

Якщо обсмажування зроблена середня, то є світло-коричневий колір, така кава набуває більш насиченого смаку. А якщо зроблена сильна обсмажування, зерна набувають темно-коричневого відтінку. При цьому у кави присутня особлива гіркуватість і виходить сильний і глибокий аромат.

Яка кава краща – у зернах чи мелена?

Фахівці радять купувати каву в зернах, а молоти їх безпосередньо в кавомолці перед варінням.

Не треба молоти в кавомолці кави про запас. Молота кава досить швидко втрачає свої смакові властивості. Мелену каву не рекомендується зберігати більше трьох днів.

Фахівці радять купувати каву у вакуумній упаковці. У цьому випадку він добре зберігає всі смакові якості. Зберігати в домашніх умовах каву слід за нормальної кімнатної температури.

Як правильно вибрати мелену каву

Молота кава, найчастіше, коштує дешевше за зернову, і може складатися з декількох різних сортів, включаючи дешевші.

Також необхідно звернути увагу на зміст такого компонента, як "кофеїн". Якщо ви хочете відчути воістину підбадьорливу дію напою, мелена кава без кофеїну вам швидше за все точно не підійде.

Крім того, при покупці меленої кави варто звернути увагу на те який у нього помел. Чим менше часу триває помел, тим більше частки кави. Основні види помелу - грубий (10 сек), середній (15 сек) і тонкий помел приблизно (20 сек).

Якщо помел каву велику, то її варять у турці, після чого її рекомендується кілька хвилин настояти.

Середнє подрібнення кави найбільше універсально і може варитися не тільки в турці, але і в кавовому апараті.

Кава тонкого (делікатного) помелу підійде для виготовлення кофемашин з різними фільтрами.

Буває ще надтонкий помел, коли кава стає схожою на дрібне борошно чи пил. З кави такого типу помелу переважно варять каву по-турецьки.

Як правильно вибрати розчинну каву?

На сьогоднішній день у продажу можна зустріти 3 види розчинної кави - сублімована, порошкова і кава в гранулах.

У каві порошкового виду, зерна обсмажуються та подрібнюються, далі витягуються розчинні частинки, які у свою чергу сушаться та фільтруються.

Для того щоб отримати сублімовану каву, готується спеціальний розчин, який пізніше піддається заморожуванню та зневодненню. У даному виді кави зберігається мабуть найбільша кількість корисних властивостей. Саме сублімована кава своїм ароматом і смаком найбільше схожа на каву, яка зварена з мелених зерен.

Виробництво кави в гранулах виконується так само як і порошкової, відрізняється тільки тим, що в кінці виготовлення такого кави збивають у щільні грудочки.