0 грн.
Зробити замовленняВідмінності кави арабіки від робусти
Якщо говорити простою мовою, то арабіку та робусту можна порівняти з яблуками та грушами. І ті та інші є фруктами; і той, і той вид схожий формою і росте на схожих деревах; і груші та яблука, мають велику кількість сортів... А запах та смаки у них різний. Відмінності арабіки і робусти, по суті, такі самі.
Кущі та форма кавових зерен
Арабіка - найбільш розкішний і дорожчий сорт, і високу вартість встановлює тут аж ніяк не тонкий смак. Проблема в тому, що виростити кущі арабіки вкрай складно, та до всього цього вони дуже сприйнятливі до різних хвороб (відомий навіть факт, коли на початку 20 століття підступна невідома хвороба занапастила майже повний урожай арабіки на африканських плантаціях). Кущі робусти менш «розпещені» на відміну від арабіки: вони добре ростуть і плодоносять у низинах, а також при сильних посухах.
Ви придбали в магазині пачку кави, в якій зазначено, що це «Арабіка 100%»? Дізнатися, чи це правда, дуже просто. Витягніть з пачки трохи зерен. У чому різниця арабіки від робусти? В першу чергу зверніть увагу на форму: зерна арабіки більші, овальні, з трохи закругленою борозенкою. Зернятка ж робусти кругліші, дрібніші, з геометрично-рівною борозенкою. До того ж, арабіка відрізняється горезвісним «аромабархатом», тобто унікальним вабливим запахом, що в більшості людей асоціюється з кавою.
Бадьорість та смак кави
Якщо окремо зробити по чашці кавового напою з обох сортів, ми помітимо:
Арабіка сподобається нам тонким, витонченим смаком, з відмінною приємною кавовою кислинкою. Чашка буде прикрашена неповторним ароматом.
Робуста – це такий «похмільний» сорт кави: трохи гірка, терпка, гостра. За місткістю кофеїну він приблизно вдвічі обганяє арабіку. До того ж, саме зерна робусти можуть створити при заварюванні стійку і гарну кавову пінку.
До речі, хороший напій вийде, якщо в ньому будуть разом змішані каву робуста та арабіка. У якій пропорції слід змішувати? Тут вже вам вибирати, що для вас важливіше у певний момент – «бодрячок» чи аромат. Або можна зробити так як часто роблять італійці: вони у свій класичний помел додають приблизно 80% арабіки і 20% робусти - цього співвідношення цілком вистачає для утворення гарної пінки для еспресо.