30 цікавих фактів про каву

30 цікавих фактів про каву
  1. Аромат, який ми вдихаємо при варінні кави, а також при вживанні напою містить в одній чашці кави 1000 мг. антиоксидантів які перевершують у багато разів зелену годину та аскорбінову кислоту.
  2. При охолодженні аромат кави виділяє близько 700 хімічних речовин.
  3. Дерево Аравійської кави (він же арабіка) дає близько 6 кг. кави на рік.
  4. У топ кавоманів входять Нідерланди, які споживають 2.5 чашки на день на людину, а з колишніх республік СРСР любителями кави залишаються прибалтійські країни.
  5. 35% кави виготовляє Бразилія – це близько 2 тонн. кави на рік.
  6. Застосування лимона в каві надає своєрідний аромат та смак протягом сотні років, цукор почали додавати пізніше.
  7. Обсмаження кави проводиться при температурі 200-220 градусів. Чим сильніше обсмажена кава, тим менший вміст кофеїну. Середній час обсмажування становить 9-11 хв.
  8. Класифікація кави відбувається за основними ознаками. Сюди входить - тип кавового дерева, якість зерен, обробка та спосіб обсмажування зерен.
  9. Кава вирощується у сприятливих умовах у більш ніж 50 тропічних країнах.
  10. Кава - один із найпопулярніших і найулюбленіших напоїв у світі. Понад 600 млрд. чашок на рік випиває людство, і це за найскромнішими підрахунками.
  11. Кавові дерева плодоносять близько 60 років, але 15 років є найврожайнішими.
  12. Кава після нафти найпопулярніший товар у світі.
  13. За останні сторіччя завдяки всесвітній популярності, на каву перейшло близько 90% любителів цього чудового напою.
  14. Італія славиться найчисельнішими кав'ярнями, їх налічується понад 200.000 кав'ярень.
  15. Дослідницькі показники виявили найбільшу енергетичну цінність у перших 2-4 чашках кави, відомо також, що кава виводить із організму зайву рідину позбавляючи тим самим від набряків.
  16. Відомий філософ Вольтер випивав близько 50 чашок на день, а любитель кави Ернест Хемінгуей говорив, що перша чашка кави позбавляє людину переживання, друга - тривоги, третя - сну.
  17. Перебір у вживанні кави не повинен відбиватися на здоров'я, тому золота середина, це не перевищувати 3-4 чашки на день, правда є особливі кавомани, які після вживання кількох десятків чашок кави почуваються чудово.
  18. Кава швидко відновлює організм після фізичних навантажень. У 2014 році Всесвітній Антидопінговий комітет (WADA) дозволив застосовувати кофеїн під час спортивних змагань.
  19. Найдорожчою кавою визнана кава з екскрементів звірка мусангу. Після поїдання кавових ягід, у шлунковому тракті звірка виробляється певні ферменти. На виході після обробки зерен виходить гідна кава зі смаком меду та нуги, приємним ароматом шоколаду. Експерти та любителі кавомани гідно оцінили таку незвичайну каву.
  20. Спа – салони в Японії, пропонують прийняти ванну наповнену кавою.
  21. Близько 800 ароматичних сполук міститься у каві.
  22. Для вирощування кави, вулканічний ґрунт є більш прийнятним.
  23. У Японії офіційно відзначається День кави 1 жовтня.
  24. У давнину турецькі наречені на весільній церемонії обіцяли, що їхні дружини будуть завжди забезпечені кавою. Невиконання обітниці ставало причиною розлучення.
  25. Не випити кави у будинку у бедуїнів вважається неповагою. Гість отримує запрошення словами "Мій дім – твій дім". Зазвичай кави бедуїни віддають перевагу імбиру або кардамону.
  26. У Британському музеї зберігається листівка, яка в 1651 році в Англії вперше рекламувала каву, про користь її застосування, зберігання та приготування.
  27. Несмажені боби кави зберігають свій смак та аромат у сухому прохолодному місці цілий рік.
  28. Під час Другої Світової війни, американські солдати не могли пити європейську каву, вони вважали її дуже міцною, тому розбавляли її водою. Так і з'явився термін кави "Американо".
  29. "Ірландська кава", що зігріває, була придумана в аеропорту ірландського міста Фойнс, де шеф-кухар ресторану, для зігріву пасажирів додавав у каву віскі.
  30. Більше кофеїну міститься в каві зі світлою обсмажуванням, ніж темною.